
25 Ağustos Cuma günü Fethiye Kent Konseyi Ekoloji Meclisi ile DEKAMER (Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi) işbirliği ile Fethiye Kumsallarında deniz kaplumbağaları koruma ve izleme çalışmaları konusunda bilgilendirme toplantısı yapıldı.
DEKAMER Fethiye Bölgesi Koordinatörü Dr. Doğan Sözbilen ve Biyolog Melis Yılmaz eğitimde, nesli tükenme tehlikesi altında olan ve uluslararası sözleşmelerle korunan deniz kaplumbağalarının yaşama ve yuvalama alanlarını korumak için neler yapılması gerektiği hakkında bilgiler verdi.
DEKAMER’in İztuzu’ndaki merkezine getirilerek tedaviye alınan deniz kaplumbağalarının, en çok sürat teknelerinin pervanelerine çarpma sonucu olduğunu yaralandığının ve hasta deniz kaplumbağalarının da çoğunun yabancı isim yutması sonucu (Plastik, metal, pil, poşet torba) tedavide oldukları belirtildi. Bu nedenle, özellikle ergin deniz kaplumbağalarının kesinlikle beslenmemesi ve kıyıya yakın yerde aşırı sürat yapılmaması konusunda çok dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Deniz kaplumbağalarını beslemek onların beslenme alanlarını değiştirmesine, insanlara yaklaşmasına, davranış değişikliklerine neden olabiliyor.
Fethiye Bölgesinde İnlice, Yanıklar, Karaot, Çalış kumsallarında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen çalışmalarda 100’ün üzerinde yuva tespit ettiklerini, bu yuvalardan sağlıklı bireylerin denize ulaşabilmesi için çevresel faktörlerden etkilenmesini en aza indirmek için gerekli önlemi almak üzere kafes, uyarı levhası koyduklarını, düzenli olarak gönüllüler ile arazi çalışmaları yaptıklarını söyledi ve vatandaşlardan bu konuda daha duyarlı olmalarını istedi. Ayrıca koruma ve izleme çalışmalarında yerel yönetimler ve STK’lar ile işbirliğinin önemi vurgulandı.
Fethiye Kent Konseyi Ekoloji Meclisi tarafından kurulan Kuş ve Doğa Gözlem Kulübü, bu eğitime katılanlar ile önümüzdeki günlerde deniz kaplumbağaları yuvadan çıkış gözlemi gerçekleştirecek.