İçeriğe geç

Cumhuriyet Mah. Atatürk Cad. 502. Sokak No:2/A Fethiye Muğla

İletişimde Kalalım

Cumhuriyet Mahallesi Atatürk Caddesi 502. Sokak No:2/A Fethiye Muğla
Cumhuriyet Mahallesi Atatürk Caddesi 502. Sokak No:2/A Fethiye Muğla
(Fethiye Özer Olgun Kültür Merkezi Zemin Katı)

Aşağıdaki form aracılığı ile önerilerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Kent Konseyleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kent konseyleri, yerel demokrasinin ve katılımcılığın temel bir parçasıdır ve birçok insanın çalışmaları hakkında merak uyandırabilir. Bu bölüm, kent konseyleri ile ilgili yaygın sorularınıza yanıtlar sunmak için oluşturulmuştur. Kent konseylerinin amacı, işleyişi, katılım yöntemleri, projeleri ve paydaşları hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen herkes için buradayız. Bu bölümde bulunan bilgilerle, kent konseylerinin işlevlerini ve toplum üzerindeki etkilerini daha iyi anlayabilirsiniz. 

Kent Konseyi: 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 76. maddesinde belirtilen hedefler doğrultusunda; halkın yönetime katılımını ve denetimini sağlayacak mekanizmaları geliştiren ve kendi sorunlarına sahip çıkmasını özendiren, yönetişim eksenli katılımcı demokrasiyi esas alan ve sivil toplumu önceleyen kuruluştur. Bu nedenle kent konseyleri, hemşehri hukukunu da benimseyerek sivil toplumu bünyesine dahil eder ve kent gelişimine katkı sunar. Pek çok kişinin düşündüğünün tersine Belediyelere bağlı olmayan sivil bir kuruluştur.

Kent Konseyi, kent yaşamında; kent vizyonunun ve hemşerilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmek amacıyla çalışmalar yürütür.

Kent konseylerinin yasal dayanağı 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 76’ncı maddesidir ve bu madde gereği kurulan kuruluşların, sivil toplumu kucaklayıcı bir yapısı bulunmaktadır.

Yönetmelik hükümlerinin yürütme görevi, aşağıdaki belirtilen yönetmelik değişikliği ile İçişleri Bakanlığı’ndan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredilmiştir.

(Değişik ibare:RG-23/5/2019-30782) 

Kent Konseyi aşağıda belirtilen kişi, kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşur:

  1. Vali veya temsilcisi,
  2. Büyükşehir Belediye Başkanı veya temsilcisi,
  3. Sayısı 10’u geçmemek üzere Vali tarafından belirlenecek kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri,
  4. Belediye sınırları içerisinde kalan muhtar sayısının yüzde 30’unu geçmemek ve 20’den az olmamak üzere muhtarların kendi aralarından seçecekleri
  5. İl Teşkilatını kurmuş olan siyasi partilerin temsilcileri,
  6. Büyükşehir Belediyesi sınırları içindeki üniversitelerden birer temsilci.
  7. Büyükşehir Belediye sınırları içindeki kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, sendikaların ve ilgili dernekler ile vakıfların temsilcileri,
  8. Kent konseyince kurulan meclislerin başkanları ve çalışma gruplarının temsilcileri.

Kent Konseyi Kurumsal Üyesi olmak isteyen ilgili sivil toplum kuruluşları, Kent Konseyi üyesi olmak istediklerine dair yönetim kurulu kararı ve doldurulacak olan Kurumsal Bilgi Formu ve Kurumlarını temsil edecek kişi bilgisi ile birlikte Kent Konseyi Başkanlığı’na başvuruda bulunurlar.

Bireysel Üye, meclislerde ve çalışma gruplarında gönüllü olarak çalışmak üzere usulüne uygun olarak üye kaydı yapılmış kişidir.

Genel kurul tarafından, Devlet Kurumları ve STK temsilcilerinden oluşan delegelerden seçilir.

Üyeler, maaş, ödenek veya harcırah almaz. Konseylerde gönüllülük ilkesi esastır.

Kent konseyi birimlerini koordine eder, yürütme kuruluna başkanlık yapar. Ayrıca Konsey adına temsil hakkı bulunur.

Kent Konseyi’nin genel kurulunca oluşturulan görüşler Belediye’ye sunulur. Bunlar öneri niteliğindedir. Toplumun sesine kulan veren yerel yönetimler, genel olarak bu konuda hassas davranarak, kent halkı ile birlikte şeffaf, birlikte bir yönetim sergilemektedir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yönetmeliğinden:
MADDE 14 – (1) Kent konseyi genel kurulunca oluşturulan görüşler, belediye meclislerinin ilk toplantısında görüşüldükten sonra belediye tarafından kent konseyine bildirilir ve uygun araçlarla kamuoyuna duyurulur.

Tüzel kişilikleri olmadığı için bütçeleri de yoktur. Belediyeler, kent konseyi için sadece ödenek sağlayabilir.

6 ayda bir Genel kurul gerçekleştirmesi kaydı ile dilediği sıklıkla toplanabilir.

Kent Konseyi Merkezinde veya diledikleri uygun mekanlarda toplantı yapılabilmektedir.

Belediyeler, Kent Konseyleri’ne yer tahsisinde bulunur veya yer için kira desteği sağlar. Fethiye’de de Belediye ait Kültür Merkezinde bir ofis tahsis edilmiştir.

Büyükşehir ve ilçelerin Konseyleri ayrı ayrıdır ve birer tane olabilir.