İçeriğe geç

Cumhuriyet Mah. Atatürk Cad. 502. Sokak No:2/A Fethiye Muğla

Kent Konseyi Organları

Kent Konseyleri Yönetmeliği’nin 9. Maddesi’nde belirtildiği haliyle Kent konseyleri aşağıdaki organlardan oluşur:

A. Genel Kurul
B. Kent Konseyi Başkanı
C. Yürütme Kurulu
D. Meclisler ve Çalışma Grupları

  • Kent Konseyleri Yönetmeliği’nin 9. Maddesi’nde belirtildiği haliyle Kent Konseyleri; merkezi yönetimi, yerel yönetimi, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarını ve sivil toplumu ortaklık anlayışı ile buluşturmak üzere aşağıda belirtilen kişi (kaymakam, belediye başkanı ve muhtarlar), kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşur:
    a) Mahallin en büyük mülki idare amiri veya temsilcisi,
    b) Belediye başkanı veya temsilcisi,
    c) Sayısı 10’u geçmemek üzere illerde valiler, ilçelerde kaymakamlar tarafından belirlenecek kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri,
    d) Mahalle sayısı yirmiye kadar olan belediyelerde bütün mahalle muhtarları, diğer belediyelerde belediye başkanının çağrısı üzerine toplanan mahalle muhtarlarının toplam muhtar sayısının yüzde 30’unu geçmemek ve 20’den az olmamak üzere kendi aralarından seçecekleri temsilcileri,
    e) Beldede teşkilatını kurmuş olan siyasi partilerin temsilcileri,
    f) Üniversitelerden ikiden fazla olmamak üzere en az bir temsilci, üniversite sayısının birden fazla olması durumunda her üniversiteden birer temsilci,
    g) Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, sendikaların, noterlerin, baroların ve ilgili dernekler ile vakıfların temsilcileri,
    h) Kent konseyince kurulan meclis ve çalışma gruplarının birer temsilcisi.
HAYIR. Genel Kurul, kurum ve kuruluşlardan oluşur. Genel Kurula katılan kurum kuruluş, kendisini temsil edecek 1 kişiyi, belirlediği süre için görevlendirir. Kişiler bağlı olduğu kurum kuruluşu Genel Kurul’da temsil eder. Kişiler değişebilir ve kurumun bildirdiği yeni temsilci ile Fethiye kent Konseyi içindeki temsiliyeti devam eder.

HAYIR. Düzenli katılım ve katkı veren üye kurum, kuruluşların üyelikleri sınırsız süreyle devam eder. Genel Kurul Üyeliği 2 şekilde sona erer:

1- Genel kurul üyesi kurum kuruluşların üyeliği, üye kurum kuruluşun yönetimince verilen kararla sona erebilir. 

2- Genel Kurul Üyesi kurum-kuruluşun temsilcisinin, Genel Kurul Toplantılarına düzenli katılım şartını karşılaması gerekir. Bu şartı yerine getirmeyen temsilcinin durumu ilgili kurum-kuruluşa bildirilir. Yeni bir temsilci bildirmesi istenir. Yeni bir temsilci bildirmemesi halinde ilk genel kurul toplantısına kadar kurum-kuruluşun üyeliği askıya alınır ve genel kurulda görüşülerek üyeliği düşürülür.  Bu durumdaki kurum ve kuruluşlar, yönetim kurullarında aldıkları karar ile yetkilendirdikleri bir temsilcinin adını Fethiye Kent Konseyi’ne bildirmeleri ile üyelikleri yeniden başlar. 

EVET. Kent Konseyleri, yönetmeliğin 9. maddesinde listelenen nitelikteki kurum-kuruluşların üyeliklerine açıktır. Mevcut ya da yeni kurulan kurum-kuruluşlar, yönetim kurullarında aldıkları karar ile yetkilendirdikleri bir temsilcinin adını, kent konseyine bildirmeleri ile üyelikleri başlar.

Kent Konseyi Başkanı, Genel Kurul üyeleri arasından, Genel Kurulca seçilir. Görev  süresi, mahalli idareler seçim dönemini takiben, birinci dönem için 2(iki), ikinci dönem için 3 (üç) yıldır.

HAYIR. Kent konseyi Başkanı maaş ya da ücret almaz. Çalışmaları tamamen gönüllülük ilkesine dayanır.

Yürütme Kurulu üyeleri, Genel Kurul üyeleri arasından, Genel Kurulca seçilir. Fethiye Kent Konseyi Genel Kurulu, toplamda yedi (7) Yürütme Kurulu üyesi seçer. Kurulmuş ve süreçte kurulacak tüm Meclislerin Başkanları, Fethiye Kent Konseyi Yürütme Kurulunun doğal üyesidir. Yürütme kurulu Üyelerinin görev süresi, mahalli idareler seçim dönemini takiben, birinci dönem için 2(iki), ikinci dönem için 3 (üç) yıldır.

HAYIR. Kent konseyilerinde Genel Sekreter ve Sekreter dışında başkan, yürütme kurulu üyeleri ve genel kurul temsilcileri maaş ya da ücret almaz. Çalışmaları tamamen gönüllülük ilkesine dayanır. Yönetmelik gereği genel sekreterin ve sekreterin maaşını-ücretini yerel belediye karşılamakla yükümlüdür.

Kent Konseyleri, görev alanına giren konularda Meclisler oluşturabilir. Meclisler, gönüllülük temelinde oluşan, kent ve ülke sorunlarına duyarlı ve bu konularda söylenecek sözü, verilecek zamanı ve enerjisi olan, iddia sahibi bireylerden oluşan, kente yönelik iş ve proje üreten birimlerdir. Fethiye Kent Konseyi içinde yapılanan Meclislerin yürütme kurulu 7 (yedi) kişiden oluşur. Her Meclisin konusuyla ilgili kurum, kuruluş temsilcileri o meclisin doğal üyesidir. Her kurum kuruluş, ilgili meclisin Genel Kurulunda en fazla 2 (iki) üye ile temsil edilir, Yürütme Kurulunda ise en fazla 1 (bir) üye ile temsil edilebilir.

Meclisler, Kent Konseyi Yürütme Kurulunca önerilebileceği gibi, Olağan Genel Kurul Gündemine getirilen önerilerle ya da Kent Konseyi Yürütme Kuruluna yazılı olarak yapılan başvurular üzerine Genel Kurul gündemine alınır, oylanır ve kabul edilen Meclisler için Kent Konseyi Yürütme Kurulu,  ilgili kurum ve kişilere (ilgili tüm STK ve kamu kurum, kuruluşları ile konusunda tanınmış uzmanlara) meclisin faaliyete geçebilmesi adına davet gönderir. Çağrılara katılan kurum kuruluş temsilcileri ile bireyler, meclisin genel kurulunu oluşturur. Meclislerin genel kurul üyeleriyle, ilkeler ve yol haritası üzerine yapılan toplantıların ardından, meclis başkanı ve yürütme kurulu üye seçimleri için seçimli genel kurul çağrısı yapılır. Tüm bu süreci, Fethiye Kent Konseyi yürütme kurulu üyeleri arasından görevlendirilen “kolaylaştırıcı üye” koordine eder. Meclis oluşumunu tamamladığında kolaylaştırıcının görevi sona erer.

EVET. Meclis Başkanı seçildiği andan itibaren, görev süresi olan 2 yıl boyunca Fethiye Kent Konseyi Yürütme Kurulunun doğal üyesi olur.

EVET. Meclis Başkanı seçildiği andan itibaren, görev süresi olan 2 yıl boyunca Fethiye Kent Konseyi Genel Kurulunun doğal üyesi olur.

HAYIR. Fethiye Kent Konseyi’nde yapılanan Meclisler, kuruluş maçlarına uygun konularda süresiz olarak faaliyet göstermesi beklenen birimlerdir.

Fethiye Kent Konseyi’nde Meclis başkanı ve yürütme kurulu üyelerinin görev süreleri yerel seçimlerden bağımsızdır. Meclisler kuruldukları tarihten itibaren 2 yılda bir Seçimli Genel Kurul ile başkan ve yürütme kurulu üyelerinin seçimlerini yapar.

EVET. Fethiye Kent Konseyi’nde Meclisler bireysel katılıma açıktır. Bireysel katılım, herhangi bir STK’ya,  siyasi partiye ve sendikaya üye olmayan bireyleri ifade eder.

Fethiye Kent Konseyi içinde yapılanan Meclislerin Genel Kurul ve Yürütme Kurullarına üye olmayan kişiler, toplantılara katılabilir, görüş bildirebilir ancak oy kullanamaz.

Kent konseyleri, görev alanına giren konularda Çalışma Grupları ve Geçici Çalışma Grupları oluşturabilir. Konu odaklı kurulan Çalışma Grupları, gönüllülük temelinde oluşan, kent ve ülke sorunlarına duyarlı ve bu konularda söylenecek sözü, verilecek zamanı ve enerjisi olan, iddia sahibi bireylerden oluşan, kente yönelik iş ve proje üreten birimlerdir.

Akordiyon İçeriğiÇalışma Grupları, Kent Konseyi Yürütme Kurulunca ya da Meclisler tarafından önerilebileceği gibi, Olağan Genel Kurul gündemine getirilen önerilerle ya da Kent Konseyi Yürütme Kuruluna yazılı olarak yapılan başvurular üzerine, takip eden ilk Genel Kurul gündemine alınır. Genel Kurulda kabul edilen Çalışma Grupları için Kent Konseyi Yürütme Kurulu,  ilgili kurum ve kişilere (ilgili tüm STK ve kamu kurum, kuruluşları ile konusunda tanınmış uzmanlara) Çalışma Grubunun faaliyete geçebilmesi adına davet gönderir ve toplantı düzenler. Çağrılara katılan kurum kuruluş temsilcileri ile bireyler, çalışma grubunun genel kurulunu oluşturur. Çalışma grubu genel kurul üyeleri ile ilkeler ve yol haritası üzerine yapılan toplantıların ardından, çalışma grubu bir ya da birden fazla temsilci (başkan)  ile 5 (beş) yürütme kurulu üye seçimi için seçimli genel kurul çağrısı yapılır. Temsilci (başkan) sayısı 1 (bir)den çok ise dönüşümlü temsiliyet sağlayacak kişilerin temsiliyet zaman ve sürelerini içerir bilgiler, Kent Konseyi Yürütme Kuruluna iletilir. Tüm bu süreci, Kent Konseyi yürütme kurulu üyeleri arasından görevlendirilen “kolaylaştırıcı üye” koordine eder. Çalışma Grubu oluşumunu tamamladığında kolaylaştırıcının görevi sona erer.

HAYIR. Çalışma Grubu Temsilcisi Kent Konseyi Yürütme Kurulunun doğal üyesi DEĞİLDİR. Ancak Kent Konseyi Yürütme Kurulunun talebi üzerine yürütme kurulu toplantılarına katılarak, çalışmaları hakkında yürütme kurulunu bilgilendirir.

EVET. Çalışma Grubu Temsilcisi seçildiği andan itibaren, görev süresi boyunca Kent Konseyi Genel Kurulunun doğal üyesi olur.

EVET. Çalışma Grupları bireysel katılıma açıktır. Bireysel katılım, herhangi bir STK’ya, siyasi partiye ve sendikaya üye olmayan bireyleri ifade eder.

Çalışma Grupları kuruluş maçlarına uygun konularda faaliyet göstermesi beklenen birimlerdir. Çalışma konusunun özelliğine ve kuruluş amacına bağlı olarak zaman içinde Meclis yapısına dönüşebilir ya da sona erebilir.

Geçici Çalışma Grupları, Kent Konseyi Yürütme Kurulunca ya da Meclisler tarafından önerilebileceği gibi, Olağan Genel Kurul gündemine getirilen önerilerle ya da Kent Konseyi Yürütme Kuruluna yazılı olarak yapılan başvurular üzerine kurulur. Geçici Çalışma Grupları, sorun odaklı kurulur ve belirli süre içinde çalışmalarını tamamlar, raporunu Kent Konseyi Genel Kuruluna iletmek üzere Kent Konseyi Yürütme Kuruluna sunar ve raporun Genel Kurulda görüşülmesinin ardından dağılır. Geçici Çalışma Gruplarının kurulmasında Kent Konseyi Genel Kurul onayı aranmaz. Geçici Çalışma Gruplarının üye sayı sınırı yoktur. Geçici Çalışma Grupları temsilci seçmez. Yürütme Kurulu ve Genel Kurulu yoktur.

Akordiyon İçeriğiÇalışma Grubu Temsilcisi ve Yürütme Kurulu Üyelerinin görev süresi yerel seçimlerden bağımsızdır. Çalışma Grubu kuruldukları tarihten itibaren 2 yılda bir Seçimli Genel Kurul ile temsilci ve yürütme kurulu üyelerinin seçimlerini yapar.

ЕVET. Çalışma Grupları bireysel katılıma açıktır. Bireysel katılım, herhangi bir STK’ya,  siyasi partiye ve sendikaya üye olmayan bireyleri ifade eder.

EVET. Fethiye Kent konseyi içinde yapılanan Çalışma Gruplarının, Genel Kurul ve Yürütme Kurullarına üye olmayan kişiler, toplantılara katılabilir, görüş bildirebilir ancak oy kullanamaz.

Fethiye Kent Konseyi gerekli gördüğü konularda uzman ve gönüllülerden oluşan komisyonlar kurabilir. Komisyonları, yürütme kurulu üyeleri arasından görevlendirilen üyeler koordine eder. Komisyonlara katılım konusundaki sayıi uzmanlık vb. kriterleri Fethiye Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri belirler. Komisyonlar konuyla ilgili çalışmaları rapor haline getirerek Fethiye Kent Koseyi Yürütme Kuruluna ilettikten sonra dağılır.

5393 sayılı kanunun 76. maddesi ve Kent Konseyleri Yönetmeliği gereği belediyeler, kent konseyinin faaliyetlerini yürütebilmesi için gerekli ayni ve mali destekleri sağlamakla yükümlüdür. 

HAYIR. Bu nedenle belediyeler bütçelerini yaparken, kent konseyi faaliyetlerini destekleyecek gider kalemleri için bütçelerinde ödenek ayırmakla yükümlüdür.

Fethiye Protokolüne Katılım, Fethiye Belediye Meclisi İhtisas Komisyonlarına Katılım, Fethiye Belediyesi Aylık Meclis Toplantılarına Katılım

EVET. Fethiye Kent Konseyi Fethiye Protokol Listesinde yer alır. Fethiye Kaymakamlığı başkanlığında faaliyet gösteren komisyonlara katılım sağlar.

EVET. Fethiye Kent Koseyi, Yürütme Kurulu Üyeleri arasından uzmanlıklarına ve çalışma alanlarına göre belirlediği temsilcilerini Fethiye Belediye Meclisi İhtisas Komisyonarına gönderir. Temsilci, bu komisyonlarda görüş ve önerilerini paylaşır, komisyonda alınan kararları Yürütme Kurulu Üyelerine aktarır.

EVET. Fethiye Kent Konseyi Başkanı ya da Yürütme Kurulunca görevlendirilen bir üye, Fethiye Belediyesi’nin aylık Meclis Toplantılarına katılır. Belediye Meclis Salonunda Fethiye Kent Konseyi için ayrılan yerden oturumu izler. Fethiye Belediyesi ile ortak yürütülen çalışmalar ve projeler konusunda söz alır ve görüş bildirir (Fethiye Belediyesi 01.06.2021 tarih ve 71 sayılı meclis kararı).