İçeriğe geç

Cumhuriyet Mah. Atatürk Cad. 502. Sokak No:2/A Fethiye Muğla

Şiddet değil, Sevgi!

Kadına Yçnelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Etkinliği

Fethiye Kent Konseyi Kadın Meclisi ve Fethiye Denetimli Serbestlik Müdürlüğü işbirliğinde, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ kapsamında şiddet mağduru kadınların anısına “ŞİDDET DEĞİL, SEVGİ!” temalı program gerçekleştirildi. Fethiye Belediyesi Özer Olgun Kültür Merkezi salonunda yapılan etkinliğe ilgi yoğun olurken, konuşmacılar ‘şiddet değil, sevgi’ teması üzerinde bilgilendirmeler yaptılar.

“Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” kapsamında farkındalık yaratmak için gerçekleştirilen program, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, tüm şehitlerimiz ve şiddet mağduru tüm kadınlar anısına saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşımız ile başladı. Günün anlamına özgü müziklerden oluşan dinletinin ardından konuşmacılarımız söz aldılar.

Fethiye Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Canan Bütün, günün anlam ve önemini belirten konuşma gerçekleştirdi.

“ŞİDDET SADECE BEDENLERİ DEĞİL, RUHLARI DA YARALAR.”
Canan Bütün: “Kadına yönelik şiddet. Her yıl 25 Kasım, bu küresel soruna dikkat çekmek ve bu acı verici durumu sona erdirmek için birlikte dayanışma içerisinde “Durma Günü” olarak kabul edilir. Bu sadece bir gün değil, aynı zamanda devam eden bir mücadelenin sembolüdür. Kadına yönelik şiddet fiziksel, duygusal, ekonomik ve psikolojik boyutlarıyla toplumumuzu ve geleceğimizi tehdit eden bir vebadır. Bu şiddetin kökenleri derinlerde, eşitsizlik, cinsiyetçilik ve insan haklarına saygısızlıkla örülüdür. Ve bu sorun, sadece kadınları değil toplumun en küçük taşı olan aileden bütüne doğru denize atılan taş misali dalga dalga yayılarak tüm toplumu etkiliyor. Şiddet sadece bedenleri değil, ruhları da yaralar. Görmezden gelmek veya sessiz kalmak bu yarayı derinleştirir. Şiddeti durdurmanın temel yolu, eğitimden başlayarak bilinçlendirme ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaktan geçer. Bu mücadelede medyanın da önemli görevleri vardır. Unutmayalım ki, kadına yönelik şiddet sadece bir kadın sorunu değil hepimizin sorunudur. Yan yana durarak mücadele edip, daha güçlü bir toplumu sevgi aşılayarak inşa edeceğiz.”

Programda Fethiye Denetimli Serbestlik Müdürü Mesut Akgülder de, kadına yönelik şiddete karşı uluslararası mücadelede tarihçesi hakkında bilgi aktardılar.

“KADIN TOPLUMDA ERKEĞİN ARKASINDA KALMIŞTIR”
Mesut Akgülder: “25 Kasım, 1999 yılında Birleşmiş Milletler tarafından kadına yönelik şiddet ve uluslararası gün olarak belirlenmiştir. Kadına yönelik şiddete karşı mücadele günü, kadının binlerce yıllık, var olma savaşının bir parçasıdır. Binlerce yıl öncesinden beri kadınlar ikinci sınıf vatandaş olarak görülmüş ve eğitim haklarından yoksun bırakılarak pek çok eziyete maruz kalmışlardır. Aydınlanma çağı ile birlikte kadınların eğitim düzeyi artmış ve bilim insanları olarak aramızda yer almaya başlamışlardır. Kadın toplumda erkeğin gerisinde kalmıştır. Osmanlı döneminde ise 2.meşrutiyetten sonra kadınlara çeşitli haklar verilmiştir. Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasından sonra 1924 yılında kadınların eğitim hakları genişlemiştir. Kadınlara 1930 yılında başlayan bir dizi süreç sonrası 1934 yılında seçme ve seçilme hakları tanınmıştır. Bugün için kadına şiddete karşı hep birlikte mücadele vererek ‘şiddet değil, sevgi’ ile sorunları aşacağız.”

Fethiye Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürü Pedagog Gamze Karademir’de kadına yönelik şiddete karşı devletin aldığı önlemleri bir sunum ile gerçekleştirdi.

“HER TÜRLÜ ŞİDDETİN KARŞISINDAYIZ.”
Gamze Karademir: “Biz Fethiye Adliyesinde 6 uzman arkadaş tüm bürolarımızla ilgileniyoruz. Şiddet denildiğinde kadın hakları geliyor ama biz şiddet mağdurlarının hemen hemen hepsi ile adliyelerde yüz yüze geliyoruz. Düşündüğünüz şekilde olmayan, magazin ve medyada olmayan gördüğünüz çok daha çirkin bir haline, yani kabaca işin mutfağında yer alıyoruz. İnanın gösterilenin yüzde birini görüyorsunuz. Aslında çok daha ağır ve baskın durumlar var. Amacımız ve bizim görevimiz, mağdur bireyin adalete erişimini kolaylaştırmak. Sosyal olarak kendinin güvende hissetmesini sağlamak. Hakim ve savcı karşısına mağdur olarak çıkmak hiç kolay bir şey değil. Biz 2022 yılında kurulduk. Müdürlüğümüz Fethiye Adliyesinin ilk katında yer alıyor ve hepinize açıktır. Her türlü şiddetin karşısındayız. Bilgilendirme yönlendirme bürosuna gittiğiniz zaman mağdur ile ilgili veya mağdur olduğunuz konu ile ilgili her konuda bilgi alabilirsiniz.”

Programda, Fethiye Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürü Ali Rıza Kıroğlu, Fethiye Kent Konseyi Başkanı Gül Bahar Edik Kayhan, kadına yönelik şiddete karşı alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdiler, Eğitim İş Sendikası Fethiye Temsilcisi İstem Altınçekiç ile Fethiye Denetimli Serbestlik Müdürlüğü Uzman Öğretmen Dilek Bilgin’de günün anlam ve önemine uygun şiirler okudu.

“ŞİDDET DEĞİL, SEVGİ!”
Programın son bölümünde ise, senaryosu Ahmet Ekdi ve Muammer Şahin’e ait, yönetmenliğini Ahmet Ekdi’nin yaptığı “Şiddet Değil, Sevgi!” adlı skeç sahnelendi.

Skeçte, Ayşe Meral Baltacı, Burcu Yıldız Bülbün, Can Yürügen, Mehmet As, Melis Salgıncı, Nazan Mercan Orhan, Serkan Solmaz, Şükran Çubuğuuzun rol aldı.
Katılım sağlayan tüm konuklarımıza, süreçte ortaklaştığımız tüm kurum – kuruluşlar ile kişilere teşekkürler. #20231130-01