
Fethiye Kent Konseyi Ekoloji Meclisi, Olağan Genel Kurul toplantımızı 20 Aralık 2023 Çarşamba günü Fethiye Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleştirdik.
Ekoloji Meclisi Başkanı Uzm. Biyolog Deren Karasu, Toplantıda katılımcılara, ilçemizde son dönemde artan yapılaşma baskısı, yanlış insan faaliyetleri ve küresel iklim değişikliğini de içeren ekolojik riskler; körfez kirliliği, tarım arazilerinin azalması ve Fethiye’deki endemik ve nadir türler konularında genel bilgilendirme yaptık.
Toplantıda ayrıca, gündemde olan Fethiye Kruvaziyer Limanı projesi ile ilgili görüşler de paylaşıldı. Fethiye Kent Konseyi Körfez Kirliliği Geçici Çalışma Grubu tarafından 2019 yılında hazırlanan Fethiye Körfez Kirliliği Raporu’nda belirtilmiş olan ve halen devam eden sorunların bertaraf edilmeden böyle büyük çaplı bir projenin yaratacağı olumsuzluklar konuşuldu.
Konuya ilişkin, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen ve çalışmaları halen devam eden “Fethiye – Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planı” hazırlama sürecinde Fethiye Kent Konseyi olarak katkı verdiğimizi ve çalışmaları takip ettiğimizi belirten Fethiye Kent Konseyi Başkanı Öğr. Gör. Gül Bahar Edik Kahyan, Fethiye Körfez Kirliliği konusunda aksiyon planlarının henüz faaliyete geçmediğini ve yönetim planı henüz yürürlüğe girmeden Fethiye Kruvaziyer Limanı yapımına ilişkin ÇED sürecinin başlatılmış olmasının mevzuata uygun olmadığını belirtti.
Ekoloji Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi, Kuş Gözlemci Ali İhsan Emre de konu ile ilgili olarak olası bir Kruvaziyer Limanı proje inşası sırasında çıkarılması gerekli dip çamurunun büyük ölçüde çevreye zararlı etkileri olacağını ve Çalış Kuş Cennetine ve tüm Fethiye doğal ekosistemine zarar vereceğini belirtti.
Toplantıya katılan, daha önce Fethiye Kent Konseyi İnsan Yerleşmeleri ve Korunacak Alanlar Çalışma Grubunda gönüllü üye olan İnşaat Mühendisi Ünsal Çakır, bu çalışma grubu tarafından Fethiye Körfezine bağlanan dere ve kanalları analiz raporları ve sonrasında yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Ayrıca, Fethiye Limanı içerisindeki su döngüsü ve sediment taşınımın çok düşük seviyelere gerilediği ve bunun liman içerisindeki sirkülasyona engel olarak limanın kendi kendini temizleme kapasitesini anormal olarak düşürdüğünü belirtti. Bu sirkülasyona engel olacak yapılaşma projeleri ile Fethiye Limanı geri dönüşsüz bir biçimde tahrip olacağını vurguladı.
Kent Konseyi Yurütme Kurulu kararıyla başlattığımız, yereli yönetmeye talip olan adaylara ve ilgili siyasi parti ilçe teşkilatlarına iletmek üzere hazirlayacagımız “kentin sorunları ve çözümü için neler bekliyoruz” raporu için genel kurul üyelerimiz bilgilendirildi. Ekoloji meclisi olarak konuyla ilgili komisyon önerileri ve çalışma yöntemlerimiz görüşüldü.
Önümüzdeki dönemde etkilerini artarak hissetmeye devam edeceğimiz ekolojik risklerin yerel yönetimler, karar alıcılar tarafından farkında olunması ve stratejik planlama süreçlerine dahil edilmesinin önemi belirtildi. Fethiye’nin ekolojik risklerinin bir araya toplanarak bir rapor haline getirileceği çalışmaya katkı sunabilecek tüm paydaşların (ilgili kamu kurumları, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, kooperatifler ile siyasi partiler) katılımı ile yeni yılda yeniden bir toplantı düzenlenmesine karar verildi.
[20231225-01]