İçeriğe geç

Cumhuriyet Mah. Atatürk Cad. 502. Sokak No:2/A Fethiye Muğla

26.03.2023 tarihinde yeniden revize edilerek onaylanan Aydın-Muğla İlleri 1/50.000 Ölçekli Bütünleşik Kıyı Alanları Planına İlişkin, Muğla Mimarlar Odası tarafından açılan 19.06.2023 tarihli itiraz davası için Fethiye -Göcek bölgesinde Bilirkişi Keşfi yapıldı. Fethiye Kent Konseyi Ekoloji Meclisi olarak, söz konusu davanın itiraz metnine; bölgemizdeki ekolojik hassasiyetleri, koruma dereceleri ve sit statü değişikliklerini içeren itiraz metni ile katkıda bulunmuştuk. Dava sürecinde 29 Şubat Perşembe günü gerçekleşen bilirkişi keşfine eşlik ettik. Göcek, Yanıklar, Karaot, Çiftlik, Çalış Kuş Cenneti, Fethiye Körfezi, Ölüdeniz, Kelebekler Vadisi ve Faralya mevkiinde gerçekleştirilen yerinde incelemeler sırasında, doğal yaşam alanları, endemik türler ve yaban hayatı için korunması gerekli öncelikli bölgeler hakkında detaylı bilgiler verdik. Yeniden yürürlüğe giren BKAP’ın uygulanması halinde gerek deniz, gerek kıyı ve gerekse karasal alanlarda önerilen yapılaşma projeleri ile bölgenin nasıl olumsuz etkileneceği ve hali hazırda devam eden yapılaşmaların ekosistem üzerindeki olumsuz etkileri hakkında, mevcut akademik çalışmaları dayanak göstererek açıklamalarda bulunduk.

Bütünleşik Kıyı Alanları Bilirkişi Keşif Çalışması

26.03.2023 tarihinde yeniden revize edilerek onaylanan Aydın-Muğla İlleri 1/50.000 Ölçekli Bütünleşik Kıyı Alanları Planına İlişkin, Muğla Mimarlar Odası(MO) tarafından açılan 19.06.2023 tarihli itiraz davası için Fethiye -Göcek bölgesinde Bilirkişi Keşifi yapıldı.  Fethiye Kent Konseyi Ekoloji Meclisi olarak, söz konusu davanın itiraz metnine; bölgemizdeki ekolojik hassasiyetleri, koruma dereceleri ve sit statü değişiklikleri konusunda bilgilendirmemiz ile katkıda bulunmuştuk. 

Bilirkişi heyeti keşif ekibine; MO Muğla Şube Bşk Suat Selvi, Mimar Çiğdem Özel, Uzm. Biyolog Ulaş Kiper, Ekoloji Meclisi Bşk. Uzm. Biyolog Deren Karasu, Ekoloji Meclisi Yürütme Kurulu Üyeleri Kaptan/Denizci Atakan Kantarcı ve Kuş Gözlemci/Doğa-Yürüyüş Rehberi Ali İhsan Emre katıldı. 

Fethiye- Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesinde yapılan bilirkişi keşif ekibi tarafından ;

    • Göcek kıyılarında önerilen yapılaşma projelerinin olası olumsuz etkileri, 
    • Yanıklar, Karaot plajında türleri uluslararası anlaşmalarla da koruma altında olan ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından da koruma projeleri kapsamında olan Caretta caretta (iribaş) deniz kaplumbağaları yuvalama alanları hakkında bilgiler verildi. 
    • Akgöl sulak alanında mevcut su samuru ve kuş popülasyonları hakkında bilgiler verildi.
    • Alternatif yat çekek yeri olarak kullanıma başlanan  Çiftlik mevkii yerinde tespitler yapıldı. 
    • Çalış sulak alanı Kuş Cenneti kuş popülasyonları hakkında bilgiler verildi. 
    • Fethiye Körfezi kruvaziyer limanı planlama sahası olarak düşünülen yerde ve iç körfezdeki sığlık ve dip yapısı gözlendi. 
    • Fethiye körfezindeki ilave yat limanı projeleri ile kapasite artışı, denizde, kıyıda ve karadaki etkileşim alanlarında doğal olarak geri dönüştürülemez tahribatlar konularında bilgi verildi.
    • Ölüdeniz Lagünü ve kumsaldaki mevzuata aykırı yapılaşmalar, Babadağ endemik türleri hakkında bilgilendirme yapıldı. 
    • Kelebekler Vadisi, yukardan gözlem yapılarak buradaki yapılaşmalar ve sit dereceleri statü değişiklikleri karmaşası ve bu alandaki endemik türler hakkında bilgi verildi. 
    • Sümbeki Koyu ve Aktaş plajındaki 1. Derecede işaretlenmiş alanlardaki yapılaşmalar hakkında bilgi verildi. 

Bilirkişi keşif ekibinde yer alan ve açıklamalarımızı ilgi ile dinleyen Mahkeme heyetine, Muğla Mimarlar Odasına, Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği Başkanı Uzm. Biyolog Ulaş Kiper’e, Muğla Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama Md. yetkililerine çok teşekkür ederiz.

[20240307-01]




05.06.2023 tarihli Aydın-Muğla İlleri 1/50.000 Ölçekli Bütünleşik Kıyı Alanları Planına İlişkin Fethiye Kent Konseyi Basın Açıklaması