İçeriğe geç

Cumhuriyet Mah. Atatürk Cad. 502. Sokak No:2/A Fethiye Muğla

Karataş Sahili’nde Neler Oluyor.

İlçemiz
Kargı Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Karataş Plajı yanından denize bağlantılı kanaldan akan suyun yaratabileceği taşkın etkisiyle oluşacak can ve mal kaybı nedenli “DSİ Değirmenboğazı Deresi Islah Çalışması” adı altında kamu ihalesi yapılmadan kanalın güzergahı değiştiriliyor.

Oysaki bu bölgenin oluşumu dikkate alındığında; şu an Kargı ve Çiftlik Mahalleri sınırları içerisinde kalan bu kesim geçmiş dönemde iç denizdi ve gemiler için doğal bir limandı. O nedenle Karataş Plajının kenarındaki tepe 1. Arkeolojik Sit Alanı olarak günümüze kadar korundu. Geçen süre içerisinde kontrolsüz gelen yağış sularının taşıdığı alüvyon ile tepenin arkasında kalan ve şimdi deniz kotundan düşük Akgöl olarak adlandırılan sulak alan, denize yakın olan kesimler ise delta konumundaydı. 1980 yıllarda ise bu bölge bir tepe yok edilerek dolduruldu. Elimizdeki en eski haritalar (1824, 1566, 1665 ve 1909 tarihli) incelendiğinde bu bölgedeki dere/su kaynaklarını, denize yakın kesimlerde delta yapısını görebiliyoruz.

Bugün ise zemini sazlık, bataklık olan bu yer bölgenin depremselliği dikkate alınmadan kitle turizmine açılıyor. Özellikle deniz kotundan düşük kesimde (Akgöl) 12 ay suyun olduğu kış aylarında yağış nedenli taban suyunun etkisiyle bu bölge sulak alan olarak korunması gerekirken bu alanın belirli kesimi imara açıldı ve oradaki yapılar kış aylarında taban suyunun yükselmesiyle su altında kaldı. Bunun adı dereye bağlı taşkın değildir.

Ama sözde taşkın etkiyle oluşabilecek can ve mal kaybı riski gerekçesiyle 1. Arkeolojik Sit ve çam ormanı statülü alanda kazı yapılarak kanalın güzergahı değiştiriliyor ve açık denize bağlanıyor. Özellikle hâkim rüzgâr yönüne açık olan ve dalga hareketi ile deniz içi kumulun kanalın ağzını tıkayacağı, suyun boşalımını engelleyeceği ve taşkın etkisini arttıracağı göz ardı mı ediliyor. Yoksa başka inşaatlar mı bizi bekliyor.

Karataş Sahili aynı zamanda Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırlarında ve caretta caretta başta olmak üzere bir sürü canlı çeşidinin yuvalama alanı olduğu halde bu kazıya nasıl izin veriliyor.

Sonuç olarak; Karataş Sahili’nde yapılan ve yapılacak olan her türlü planlama, proje ve uygulama hatalarına karşı sorumluları uyarıyoruz.

Sahilin doğal yapısının korunması ve halkın erişiminin engellenmemesi için ilgili kurumlardan gereken önlemlerin alınmasını talep ediyoruz.

Karataş sahilinin doğal yapısının ve arkeolojik değeri daha fazla bozulmadan; anayasal hak gereği sahilin halkın kullanımına açık olacak şekilde gerekli önlem ve denetim mekanizmasının ivedilikle alınmasını ve konu hakkında ilgili kurumlar tarafından halka açıklayıcı bilgi verilmesini talep ediyoruz.

Konuyla ilgili gerekli tedbirleri almayan, denetim yapmayan ve kamunun çıkarlarını savunmayan sorumlulara, kanunen tanımlanan görevlerini gereğince yapma sorumluluğunu hatırlatır, kamu yararına konunun takipçisi olduğumuzu Fethiye Kent Konseyi olarak kamuoyuna bildiririz.